MENÜ

Bonyhád Polgármesteri Hivatal:
Telefon: 74/500-200
E-mail: info@bonyhad.hu
Cím: 7150 Bonyhád, Széchenyi Tér 12.

Védőnői Szolgálat:
Cím: 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 16.
Nyitvatartási idő:
hétfő-szerda-péntek:
800-1200
Telefonszám: 74/450-941

Központi orvosi ügyelet:
Cím: 7150 Bonyhád, Bajcsy-Zsilinszky utca 25.
Telefonszám: 74/550-999

Bátaapáti

bataapati.hu

Településtörténet

     Első német telepesi 1730-ban érkeztek. Az evangélikus sváb falu közelmúltban helyrehozott műemléke az 1789-ben épült templom, a jellegzetes szószékoltárral, a szószékpárkányon Mózes és Áron szobrával, felül az Istenszer-motívummal. Az Apponyiak földesuraságának emléke későklasszicista kúriájuk, s a mellette álló kis római katolikus kápolna. Az úgynevezett Hűvösvölgyben keskeny út vezet fel hatalmas présházukhoz és magtárukhoz, a hegy gyomrába vezető óriási pincével. Az épületben még ökörsütők is voltak. Ma borászati üzem működik itt, amely 1991-ben alakult. Azóta híressé váltak a bátaapáti kastélyborok, melyeket a világ sok tájára szállítanak. Bátaapátin keresztül vezet a "kék sávval" jelzett "Rockenbauer Pál" Dél-Dunántúli Kék Túra útvonala, valamint a "sárga sáv" turistaút.

     Bátaapáti az összefüggő Mercy- Apponyi uradalomtól egy elkülönült birtoktest volt, evangélikus németek lakták. Jelentőségét a szőlőtermelés és az erdészet adta. A korabeli leírások mind dicsérték az apáti szőlők szépségét. 1780 körül épült az impozáns méretű magtár és présház, amihez a megye legnagyobb pincéje kapcsolódik. Két ága több mint 100 méter hosszú és 6 méter széles. Ma egy olasz-magyar Kft tulajdona, és ismét kiváló minőségű borokat készítenek itt. A környéken ismét megjelentek a szőlők is, bár ezek sűrűsége még messze nem éri el a németek kitelepítése előtti szintet.

     Koltai László falumonográfiája szerint az Apponyiak az 1830-as években építették az intézői házat, ami az erdésznek és a borásznak is lakásul szolgált. Még elhanyagolt állapotában is szép példája a kisebb uradalmi kúriáknak.


Önkormányzat

Polgármester: Darabos Józsefné
Jegyző: Bakó Józsefné

Polgármesteri Hivatal:

7164 Bátaapáti Petőfi utca 4.
tel.: 74/409-295
fax: 74/409-255
e-mail: bataapati.onk@gmail.com

Önkormányzati képviselők:

Farkas Attila
Gáspár István
Ömböli József
Tornóczky Gábor József

Bejegyzett civil szervezetek

Aranyfácán Néptánc Egyesület
Bátaapáti "Jóbarát" Egyesület
Bátaapáti Sport Egyesület
Erdei alapítvány

Informális közösségek, csoportok

Nyugdíjas Klub
Nők Klubja

Képtár