A Völgységi Tájegységi
Értéktár létrehozatala

   A Völgységi Értéktár Bizottság (VÉB) létrehozatalát a Völgységi Önkormányzatok Társulása (VÖT) kezdeményezte 2015. február 6-i ülésén. Az előterjesztés tartalmazta a tájegységi értéktárak létrehozatalára vonatkozó jogszabályi hátteret, az értéktárak fontosságát, valamint a létrehozandó bizottság Szervezeti és működési Szabályzatát. Az előterjesztést az akkor még 21 társult település képviselő-testülete megkapta.

   A VÉB létrehozatalára vonatkozóan 11 települési képviselő-testületi határozat született: Bonyhád: 12/2015. (I.29.); Grábóc: 6/2015; Györe: 14/2015. (V.14.); Izmény: 7/2015. (II.16.); Kisvejke: 26/2015. (IV.29.); Lengyel: 35/2015. (IV.29.); Mőcsény: 14/2015. (II.13.); Nagymányok: 46/2015. (II.26.); Tevel: 47/2015. (IV.30.); Váralja: 13/2015. (II.26.); Závod: 39/2015. (IV.28.)

   Nem hozott határozatot (7 település): Aparhant, Bonyhádvarasd, Kisdorog, Kismányok, Mucsfa, Nagyvejke.
   Korábbi években meghozott nemleges határozatot küldött (3): Bátaapáti, Cikó, Mórágy.

   Kismányok Község Önkormányzata 2016 tavaszán a 16/2016. (IV.26.). határozatában, Kakasd Község Önkormányzata a 82/2019. (VI.25.) határozatában döntött arról, hogy csatlakozik a tájegységi értéktárban folyó munkához.

   A nyár folyamán zajlott a szervezeti honlap átalakításának megtervezése a Völgységi Tájegységi Értéktár fogadására: a honlap 10 Gb-ról 50 Gb-ra történő tárhelyének bővítése, dokumentum-, és fotókezelő kialakítása, valamint a napi mentésekre egy nagy teljesítményű külső merevlemez beszerzése. Ehhez szükség volt egy egyszeri fejlesztésre és a havi karbantartási díj 1/3-ával történő emelésére, a költségek meghaladták a 220 ezer forintot. A fejlesztésre vonatkozóan a Tanács a 29/2015. (IX.29.) VÖTth-ban adta meg a felhatalmazást. A döntés értelmében a társulás szervezeti honlapján (www.vot.hu) a Völgységi Tájegységi Értéktár lesz elérhető.

A Völgységi Tájegységi Értéktár elektronikus kialakítása a szervezeti honlapon

   A társulás célja az volt, hogy a törvényben megjelölt nyolc kategóriába soroltan veszi fel a tájegységi értékeket, ezen túl pedig minden felvett érték katalógusszámot kap a nyilvántartás és az elektronikus megjelenítés könnyítésére. A sorszámozás nem kategóriánként kezdődik, hanem folyamatos az átláthatóság érdekében. Például a VÉB/1/C katalógusszám a Völgységi Értéktár Bizottság által felvett első értéket jelenti, amely az „Épített környezet” kategóriába tartozik. Értelemszerűen az 1-es sorszám már foglalt, ezért a többi kategória első sorszáma nem lehet 1-es, hanem folytatólagos számozású.

Elektronikus adatgyűjtés

   A VÉB SZMSZ-e az elektronikus adatgyűjtést helyezte előtérbe az internetes megjelenítést segítendő. Ez a döntés a felterjesztőtől sokkal nagyobb előkészületet igényel a dokumentáció terén, amelyhez a társulás minden segítséget biztosít annak érdekében, hogy a felvett értékhez kapcsolódó dokumentáció vizuális megjelenítése minél részletesebb, valamint a későbbiekben nyomdai kiadványhoz is felhasználható legyen. Ennek érdekében a felterjesztett értékhez kapcsolódó fotóanyaghoz hozzájárulási nyilatkozatot kell kitöltenie/kitöltetnie a felterjesztőnek.

Fejlesztés a Hungarikum 2018 pályázatnak köszönhetően

   A Völgységi Tájegységi Értéktárat létrehozó Völgységi Önkormányzatok Társulása sajnos nem lehetett pályázó az Agrárminisztérium pályázati felhívásán, ezért a társulás a Völgységi Múzeumot kérte fel pályázónak annak érdekében, hogy a 2017-ben elkészült Völgységi Tájegységi Értéktár honlapját és katalógusát fotóanyaggal tudja feltölteni. A Völgységi Értéktár Bizottság (VÉB) és a Bonyhádi Települési Értéktár Bizottság (BTÉB) együttműködési megállapodás szerint működik, ezért a Bonyhád Város Önkormányzata által és a Völgységi Múzeum által benyújtott pályázatok egymásra épültek. Mindkét pályázati cél pozitív bírálatban részesült.

A Völgységi Tájegységi Értéktár katalógusának feltöltésére a pályázati támogatásból Ritzel Zoltán fotós 2. 0000 darab nagy felbontású, készített.
A BTÉB pályázati céljának, egy Bonyhád nemzeti értékeit bemutató kiállítás anyagához a tájegységi értéktár fotóanyagából válogattak. További részletek itt. A VÉB a fotózáson kívül egy, a tájegységi értéktári munkát bemutató szóróanyagot is készíttetett.

Az értéktár, mint a tájegységi turisztikai marketing lehetséges eszköze

   A VÉB célja, hogy először is az értéktárhoz csatlakozott településeken, majd az újonnan csatlakozó településeken is felvegye a tájegységi fontossággal bíró értékeket. A társulás felfogásában az értéktár kialakítása alapja és hatékony eszköze lehet a tájegységi turisztikai marketingnek.


Szarvas Irén