A Völgységi Tájegységi
Értéktár létrehozatala

   A Völgységi Értéktár Bizottság (VÉB) létrehozatalát a Völgységi Önkormányzatok Társulása (VÖT) kezdeményezte 2015. február 6-i ülésén. Az előterjesztés tartalmazta a tájegységi értéktárak létrehozatalára vonatkozó jogszabályi hátteret, az értéktárak fontosságát, valamint a létrehozandó bizottság Szervezeti és működési Szabályzatát. Az előterjesztést az akkor még 21 társult település képviselő-testülete megkapta.

   A VÉB létrehozatalára vonatkozóan 11 települési képviselő-testületi határozat született: Bonyhád: 12/2015. (I.29.); Grábóc: 6/2015; Györe: 14/2015. (V.14.); Izmény: 7/2015. (II.16.); Kisvejke: 26/2015. (IV.29.); Lengyel: 35/2015. (IV.29.); Mőcsény: 14/2015. (II.13.); Nagymányok: 46/2015. (II.26.); Tevel: 47/2015. (IV.30.); Váralja: 13/2015. (II.26.); Závod: 39/2015. (IV.28.)

   Nem hozott határozatot (7 település): Aparhant, Bonyhádvarasd, Kakasd, Kisdorog, Kismányok, Mucsfa, Nagyvejke.
   Korábbi években meghozott nemleges határozatot küldött (3): Bátaapáti, Cikó, Mórágy.

   Kismányok Község 2016 tavaszán Képviselő-testületi határozatban döntött arról, hogy csatlakozik a VÉB munkájához: 16/2016. (IV.26.).

   A VÉB-tagok megválasztására vonatkozó határozatok: 15/2015. (IV.28.) VÖTth-ban választották meg: Bálint Boglárkát (Izmény) és Erős Beátát (Grábóc). A 22/2015. (VI.24.) VÖTth-ban választották meg Dr. Szőts Zoltán június végén.

   A nyár folyamán zajlott a szervezeti honlap átalakításának megtervezése a Völgységi Tájegységi Értéktár fogadására: a honlap 10 Gb-ról 50 Gb-ra történő tárhelyének bővítése, dokumentum-, és fotókezelő kialakítása, valamint a napi mentésekre egy nagy teljesítményű külső merevlemez beszerzése. Ehhez szükség volt egy egyszeri fejlesztésre és a havi karbantartási díj 1/3-ával történő emelésére, a költségek meghaladták a 220 ezer forintot. A fejlesztésre vonatkozóan a Tanács a 29/2015. (IX.29.) VÖTth-ban adta meg a felhatalmazást. A döntés értelmében a társulás szervezeti honlapján (www.vot.hu) a Völgységi Tájegységi Értéktár lesz elérhető.

A Völgységi Tájegységi Értéktár elektronikus kialakítása a szervezeti honlapon

   A társulás célja az volt, hogy a törvényben megjelölt nyolc kategóriába soroltan veszi fel a tájegységi értékeket, ezen túl pedig minden felvett érték katalógusszámot kap a nyilvántartás és az elektronikus megjelenítés könnyítésére. A sorszámozás nem kategóriánként kezdődik, hanem folyamatos az átláthatóság érdekében. Például a VÉB/1/C katalógusszám a Völgységi Értéktár Bizottság által felvett első értéket jelenti, amely az „Épített környezet” kategóriába tartozik. Értelemszerűen az 1-es sorszám már foglalt, ezért a többi kategória első sorszáma nem lehet 1-es, hanem folytatólagos számozású.

Elektronikus adatgyűjtés

   A VÉB SZMSZ-e az elektronikus adatgyűjtést helyezte előtérbe az internetes megjelenítést segítendő. Ez a döntés a felterjesztőtől sokkal nagyobb előkészületet igényel a dokumentáció terén, amelyhez a társulás minden segítséget biztosít annak érdekében, hogy a felvett értékhez kapcsolódó dokumentáció vizuális megjelenítése minél részletesebb, valamint a későbbiekben nyomdai kiadványhoz is felhasználható legyen. Ennek érdekében a felterjesztett értékhez kapcsolódó fotóanyaghoz hozzájárulási nyilatkozatot kell kitöltenie/kitöltetnie a felterjesztőnek.

Az értéktár, mint a tájegységi turisztikai marketing lehetséges eszköze

   A VÉB célja, hogy először is az értéktárhoz csatlakozott településeken, majd az újonnan csatlakozó településeken is felvegye a tájegységi fontossággal bíró értékeket. Az társulás felfogásában az értéktár kialakítása alapja és hatékony eszköze lehet a tájegységi turisztikai marketingnek.

Bonyhád, 2017. március 7.

Szarvas Irén