Bátaapáti


Frissítve: 2015. árpilis 15. www.bataapati.hu

Településtörténet

     Első német telepesi 1730-ban érkeztek. Az evangélikus sváb falu közelmúltban helyrehozott műemléke az 1789-ben épült templom, a jellegzetes szószékoltárral, a szószékpárkányon Mózes és Áron szobrával, felül az Istenszer-motívummal. Az Apponyiak földesuraságának emléke későklasszicista kúriájuk, s a mellette álló kis római katolikus kápolna. Az úgynevezett Hűvösvölgyben keskeny út vezet fel hatalmas présházukhoz és magtárukhoz, a hegy gyomrába vezető óriási pincével. Az épületben még ökörsütők is voltak. Ma borászati üzem működik itt, amely 1991-ben alakult. Azóta híressé váltak a bátaapáti kastélyborok, melyeket a világ sok tájára szállítanak. Bátaapátin keresztül vezet a "kék sávval" jelzett "Rockenbauer Pál" Dél-Dunántúli Kék Túra útvonala, valamint a "sárga sáv" turistaút.

     Bátaapáti az összefüggő Mercy- Apponyi uradalomtól egy elkülönült birtoktest volt, evangélikus németek lakták. Jelentőségét a szőlőtermelés és az erdészet adta. A korabeli leírások mind dicsérték az apáti szőlők szépségét. 1780 körül épült az impozáns méretű magtár és présház, amihez a megye legnagyobb pincéje kapcsolódik. Két ága több mint 100 méter hosszú és 6 méter széles. Ma egy olasz-magyar Kft tulajdona, és ismét kiváló minőségű borokat készítenek itt. A környéken ismét megjelentek a szőlők is, bár ezek sűrűsége még messze nem éri el a németek kitelepítése előtti szintet.

     Koltai László falumonográfiája szerint az Apponyiak az 1830-as években építették az intézői házat, ami az erdésznek és a borásznak is lakásul szolgált. Még elhanyagolt állapotában is szép példája a kisebb uradalmi kúriáknak.

Lakosság száma: 429 fő (2011-es adat)
Belterület: 68 ha
Külterület: 1935 ha


Önkormányzat

Polgármester: Darabos Józsefné
Jegyző: Bakó Józsefné


Polgármesteri Hivatal:

7164 Bátaapáti Petőfi utca 4.
tel.: 74/409-295
fax: 74/409-255
e-mail: bataapati.onk@gmail.com

Önkormányzati képviselők:

Farkas Attila,
Gáspár István,
Ömböli József,
Tornóczky Gábor József

Bejegyzett civil szervezetek

Aranyfácán Néptánc Egyesület
Bátaapáti "Jóbarát" Egyesület
Bátaapáti Sport Egyesület
Erdei alapítvány

Informális közösségek, csoportok

Nyugdíjas Klub
Nők Klubja