APARHANT


Frissítve: 2015. június 18. www.aparhant.hu

Településtörténet

     Bonyhád felől először Hantot, majd Apart érjük el. 1940-ben egyesült a két falu. Azóta összeépültek, a két falu közötti új rész a Rózsadomb. Hant a XI. században a Szák nemzetség szállásbirtoka. Temploma a XIII. században már állott. A hódoltság alatt elpusztult, lakói szétszéledtek. A 1700-as évek elején német telepesekkel népesítik be. Késő barokk műemlék jellegű római katolikus temploma a XVIII. század második felében épült. Apar nevét Apor kalandozó vezérről nyerte, az ő seregének volt közismert vitéze Botond. A középkorban itt élt a Garázda család, melyből Janus Pannonius költőtársa és rokona is származott.

     A középkorból egyetlen emlék maradt a XV. századi építésű régi szép katolikus templom festői környezetben, hosszú szentélyrésszel és támpillérekkel. Belülről is érdemes megtekinteni. 1758 és 1785 között átépítették. A templomdombon az Ágoston-rendiek monostora állott, még feltáratlan. A török után Apar is német lakosokat kapott. Az aparhanti sváb kisgazdák a múlt század végétől jeleskedtek a bonyhádi tájfajta szarvasmarha tenyésztésében, több helyen még látjuk szép istállóikat.

     1945-ben andrásfalvi bukovinai székelyeket telepítettek ide. A termelőszövetkezet szervezésekor külön sváb, külön székely tsz-e volt a községnek. A mai szövetkezet szőlészetéről és szarvasmarha telepéről ismert.

     A község határának régészeti leleteit Csiszér Antal magángyűjteménye őrzi Hanton.

Lakosság száma: 1176 fő
Belterület: 163 ha
Külterület: 1633 ha


Önkormányzat

Polgármester: Csóka Attila
Jegyző: Dr. Dobai Sándor


Polgármesteri Hivatal:

7186 Aparhant, Kossuth u. 34.
tel.: 74/483-792
fax: 74/493-792
e-mail: onkormanyzat@aparhant.hu

Önkormányzati képviselők:

Csóka Attila,
Heidecker Gábor,
Palkó Ferenc,
Palkó Zoltánné,
Ritter Viktor,
Schuller László

Roma Nemzetiségi Önkormányzat:

Petrovics Zsanett
Sárközi Norbert
Szarkali Renátó


Fotó galéria

Súgó: Az egeret a képre víve, a fotó nagyobb lesz.